2015. december 15., kedd
Akácpereszke
Jellemzés: Fehér, citromsárgásanfehér színű, pikkelyes kalappal és pikkelyes tönkkel. Főleg akácosban, fű között terem.
Kalap: Domború, majd ellaposodó, 5-12 cm széles. Fehér, sárgásfehér, halvány citromsárgás. Eleinte sárgásfehér pelyhes pikkelyek díszítik, később, főleg középen, sima és csupasz. Széle kezdetben begöngyölt, többnyire pelyhes burokmaradványokkal.
Lemezek: Sűrűn állók, nem lefutók. Színük fehér, végül esetleg sárgásfehér. Spórapora fehér.
Tönk: Rövid, 4-7 cm hosszú és zömök, 15-20 mm vastag. Fehér vagy sárgásfehér. Pelyhes pikkelyek borítják.
Hús: Fehér, citromsárgásan árnyalt.
Szag és íz: Nem feltűnő szagú, jóízű gomba.
Termőhely és idő: Réten, füves helyeken, erdei tisztásokon terem. Különösen gyakori az alföldi akácosokban. Tavasztól őszig, főleg nyáron, esők után seregesen gyűjthető.
Felhasználás: Jóízű, ehető gomba.
Hasonló fajok: Vigyázzunk, a fehér gyilkos galócával könnyen összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban. Az ehető májusi pereszkénél és tejpereszkénél az akácpereszke kisebb, és azok nem pikkelyesek. Igen hasonló még hozzá a csipkés őzlábgomba és a tarlógomba, azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése