2015. december 7., hétfő
Barna tinóru
Kalap:4-10 (15) cm átmérőjű; félgömb alakú, domború, végül ellaposodik; gesztenye-, csokoládé- vagy vörösbarna színű; fiatalon hamvas, majd csupasz, kissé ragadóssá válhat, különösen nedves időben.
Lemezek:Kissé tág pórusú; fakósárga, majd olívzöldes lesz, nyomásra kékül.
Tönk:5-9 cm hosszű, 1-3 cm vastag; hengeres, de lehet hasas is; világosbarna, barnás, vörösesbarnás; hamvas felületű.
Gombahús:Vastag; fehéres, halványsárgás, vágásra többé-kevésbé kékül; szaga, íze kissé gyümölcsszerű.
Termőhely és idő:Júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.
Fogyasztás:Ehető, árusítható.
Hasonló fajok:Az ehető gesztenyebarna tinóruval, ízletes vargányával és a nem ehető epeízű tinóruval téveszthető össze.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése