2015. december 6., vasárnap
Barnulóhúsú galambgomba
Jellemzés: Lombos és fenyőerdők igen változatos kalapszínű gombája, amelyet erős halszagáról és barnuló húsáról mégis könnyen felismerhetünk.
Kalap: 5-12 cm-es, fiatalon félgömb alakú, majd középen bemélyedve kiterülő. Általában borvörös, kárminpiros, feketéspíros, ibolyás színű, középen kifakul, sárgás, okkeres foltokkal. Kalapbőre szárazon fénytelen, nedvesen ragadós, könnyen lehúzható. Idősebb példányok kalapszéle bordás.
Lemezek: Sűrűn álló lemezei vajsárgák, nyomásra barnulnak.
Tönk: fölfelé kissé vékonyodó, fehér, de többé-kevésbé erősen vörös színnel futtatott, nyomásra szürkésbarnán foltosodik. Erős halszaga főzéskor megszűnik. Ehető gomba.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése