Kalap:5-10 cm, húsos, félgömb alakúból domború, majd kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle aláhajló; felszíne síkos; színe narancspiros, aranypiros, sárgásan foltosodhat
Lemezek:narancssárgák-aranysárgák, sűrűk, tönkhöz nőttek
Tönk:4-8 x max. 2,5 cm, zömök, hengeres, kemény, fehér vagy aranysárga, hosszant ráncolt
Hús:fehér, kemény, vastag, elvágva nem színeződik, jóízű és szagú
Termőhely és idő:mindenféle talajú lombos és fenyőerdőben, a síkvidéktől a hegységekig júliustól októberig, elterjedt, helyenként gyakori
Spóra:spp. okkersárga, sp. 7-10 x 6-8 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés, a tüskék 1 µm-esek
Megjegyzés:Ehető, ízletes. Jellegzetes lemezszíne miatt más fajokkal nem téveszthető össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése